De oorbel van Drenthe

Royston Drenthe heeft een oorbel verloren op het trainingsveld van Real Madrid. "Gossiemijne, gossiemijne," zou Toon Hermans roepen, daarbij de s'en op z'n Spaans uitsprekend. Het was niet zomaar een oorbel, die tussen de grassprieten kukelde, nee het was een dure oorbel. Dat las ik tenminste op een teletekstpagina van het voetbalkanaal Sport 1. Een intrigerend nieuwtje, dat een aantal vragen opwerpt.

Allereerst zou ik graag willen weten hoe dit schokkende nieuws naar buiten is gekomen. Vond een voetbaljournalist het voorval belangrijk genoeg om aan de grote klok te hangen? In dat geval ga ik nu een borrel inschenken om een gevoel van plaatsvervangende schaamte weg te drinken. Het zou mij niet eens verbazen als Royston er zelf de hand in heeft gehad. De jongeman die in zijn Feyenoordperiode nog zo bescheiden en beleefd overkwam, is immers in de greep van het Grote Geld geraakt, hetgeen ons al hilarische beelden opleverde van Royston in de tuin van zijn villa (afmeting Kralingse Bos) wijzend op het water in zijn zwembad dat helaas niet de blauwe kleur had waar Royston genoegen mee kon nemen. Ja, de lat ligt hoog in topsport. Royston kan er zelf eigenlijk niet zoveel aan doen. Het is de Umwelt die hem buiten de gewone wereld heeft geplaatst. Het gaat daarbij niet alleen om rijkdom, maar ook en misschien wel vooral om de pluimstrijkerij die zo'n blaag tot de overtuiging brengt dat hij niet alleen bekend maar ook belangrijk is. Je krijgt dan voetballers die, als zij over een onbenullig incident worden aangesproken, voor de camera zeggen: "Zoals iedereen weet..."  Vaak komt er dan een onthulling die voor mij nieuw is. Die knapen worden zo over het paard getild, dat zij elk wissewasje waar zij bij betrokken zijn als wereldnieuws gaan zien. Het niet perfecte water in het zwembad, de Ferrari die binnen een week naar de ratsmoedee wordt gereden (Cristiano Ronaldo), een avondje hoeren en snoeren (wie niet in dat testosteronwerreldje?) en nu dan een oorbel op het trainingsveld.

Nog een vraag: Hoe duur was die oorbel? Ik voer dit punt op, omdat in het teletekstbericht nadrukkelijk werd vermeld dat het om een dure oorbel ging. Maar ja, wat is duur? Een relatief begrip, dat spreekt. Voor de literaire miljonair Maarten 't Hart is een boek van 20 euro duur. Hij kreeg het cadeau in De Wereld Draait Door ter gelegenheid van zijn vijfenzestigste verjaardag. Maarten onthulde dat hij jarenlang alleen maar langspeelplaten kon kopen als hij eerst bij een aantrekkelijke prostiutee had geïnformeerd naar de prijs van een wipje. Dan kon hij zich namelijk iets ontzeggen (dat wipje) en daarvoor in de plaats een meesterlijke vertolking van Bach aanschaffen. Beetje ingewikkeld als u het mij vraagt. Ik vraag me wel eens af of voetbalmiljonairs het precies andersom doen. Eerst vragen wat een boek kost en daarna naar de hoeren. Dit terzijde. Wat duur is voor ons, zou wel eens spotgoedkoop kunnen zijn voor Royston Drenthe. Dus is nu de vraag of de verslaggever van Teletekst de oorbel duur vindt, of toch Royston. In het laatste geval moet het wel een oorbel zijn die uit edelsteen gehouwen is. En dan hoop ik eerlijk gezegd dat een terreinknecht het ding inmiddels allang heeft gevonden.

Niet teruggeven José. Gewoon verpatsen die handel.